Hampaan poiston jälkeiset ohjeet

Pure haavan päälle asetettua harsotaitosta 15-30minuutin ajan, tarvittaessa vaihda uusi harsotaitos. Harsotaitos varmistaa verihyytymän syntymisen poistohaavaan. Vältä haavan huuhtelua tai imeskelyä.

Ole syömättä ja juomatta 2 tuntia poiston jälkeen.

Kipua esiintyy normaalisti parina päivänä toimenpiteen jälkeen. Käytä hammaslääkärisi suosittelemaa tai itsellesi parhaiten sopivaa särkylääkettä ohjeen mukaan. Älä käytä aspiriinia sisältäviä valmisteita. Tulehdusta ja kipua alentavia ovat mm. Ibuprofeiinit ja ketoprofeiinit.

Jos haava-alue kipeytyy tai turpoaa 3-4 päivän kuluttua hampaanpoistosta, ota yhteys hammaslääkäriisi.

Leikkauksellisen poiston jälkeiset ohjeet

Pure haavan päälle asetettua harsotaitosta 30 min ajan. Tarvittaessa vaihda se 20 min välein.

Turvotusta voi ehkäistä hautomalla leikkausaluetta ulkopuolelta kylmällä 3 tunnin ajan heti toimenpiteen jälkeen 20 min jaksoissa. Turvotusta esiintyy leikkauksen jälkeen ja se häviää 5-7 päivässä. Iholle saattaa myös ilmaantua mustelma.

Vältä leikkauspäivänä ja sitä seuraavina 3-4 päivänä kovaa fyysistä rasitusta. Vältä myös kovaa saunomista ja talvella viimalle altistumista viikkoon toimenpiteen jälkeen. Paranemista edistää lämpöhaude seuraavina päivinä 20 min jaksoissa. Särky toimenpide-alueella saattaa jatkua parikin viikkoa.

Suolavesihuuhtelu; apteekista saatavalla fysiologisella keittosuolaliuoksella tai itse valmistettuna lasilliseen keitettyä vettä lisätään vajaa 1 tl suolaa, liuoksella purskutellaan aamuin illoin sekä aterioiden jälkeen, leikkauksen jälkeisinä kahtena päivänä.

Ompeleet poistetaan noin viikon - 10 vuorokauden kuluttua toimenpiteestä. Vältä puremista ommellun alueen puolella, kunnes ompeleet on poistettu.

Vastaanotolla aloitettu lääkitys lieventää jälkioireita ja edesauttaa paranemista, jatka sen käyttöä ohjeiden mukaan.

Kolmantena päivänä leikkauksesta aloitetaan corsodyl-suuvedellä huuhtelu aamuin illoin. Tällöin voi jättää suolavedellä huuhtomisen pois.

Mikäli et saa mahdollista verenvuotoa loppumaan tai leikkausalue kipeytyy uudelleen 2-3 päivän kuluttua leikkauksesta, ota yhteys hammaslääkäriiisi. Myös jatkuva kipu, turvotus tai lämmön nousu ovat syy soittaa!

HAMMASSAIRAALA HELSINKI 

KALEVANKATU 4 A 29, 5. KERROS, 00100 HELSINKI

HAMMASSAIRAALA ESPOO

OTAKAARI 12, 02150 ESPOO    

HAMMASSAIRAALA MANNERHEIMINTIE

MANNERHEIMINTIE 5 C, 5.KERROS, 00100 HELSINKI

Tietosuojaseloste

Hymysi huomion keskipisteenä