Nukutushammashoito, nukutus

Nukutuksesta vastaavat meidän anestesialääkärit Anne Vakkuri ja Pekka Tarkkila, sekä anestesiahoitaja Pirjo-Liisa Suominen. Nukutustiimi saapuu paikalle aina, kun potilas tarvitsee nukutushammashoitoa.

Nukutushammashoito on hyvä ja turvallinen tapa toteuttaa laajoja hoitokokonaisuuksia. Se on myös helppo tapa varmistaa, että laaja hoitokokonaisuus ylipäätänsä tulee tehtyä. Tavallisessa hammashoidossa hoito voi usein jäädä kesken, koska potilas ei akuuttien ongelmien hoidon jälkeen enää viekään hoitoa loppuun. Jos hammashoitoa lykätään tai se jätetään tekemättä kokonaan - tehtiinpä se sitten nukutuksessa tai ilman - seurauksena on usein hampaiston menetys tai vajaahampaisuus. Sen korjaaminen on kallista. On aina halvempaa hoitaa olemassa olevaa hampaistoa kuin päätyä kalliisiin proteettisiin ratkaisuihin.

Hampaiden reikiintyminen on jatkuvasti etenevä infektioprosessi, joka voidaan pysäyttää tehokkaimmin nukutushammashoidossa. Kun kaikki reiät paikataan yhdellä hoitokerralla, suun bakteeritaso laskee merkittävästi. Näin kertatoimenpide tarjoaa parhaan pitkäaikaisen hyödyn, jonka vaikutusta voi tehostaa tunnollisella kotihoidolla. Hoidon yhteydessä myös mahdollinen ientulehdus hoidetaan, ikenet puhdistetaan ja hammaskivi poistetaan. Ientulehdus on tulehdus, jolla on osoitettu olevan yhteys sydän- ja verisuonitauteihin.

Oksetusrefleksin voimakkuus vaihtelee suuresti ihmisten välillä. Joillakin se on niin herkkä, että hammaslääkärin instrumentit laukaisevat sen väistämättä. Tällöin tavallisia hammashoitotoimenpiteitä ei voida suorittaa lainkaan. Yleisanestesian alaisena hoito voidaan kuitenkin suorittaa.

OHJEITA NUKUTUKSESSA HOIDETTAVALLE POTILAALLE

Esitietolomake yleisestä terveydentilasta on täytettävä huolellisesti. Anestesiahoitaja Pirjo-Liisa Suominen haastattelee kaikki potilaat etukäteen ja mahdollisista ennen nukutusta tehtävistä laboratoriokokeista sovitaan hänen kanssaan. Tulokset on ilmoitettava Hammassairaalaan mielummin jo 2 viikkoa ennen hoitoa. Paino, etenkin lapsipotilailla, on tärkeä tietää.

Mikäli sairastutte äkillisesti, ottakaa yhteys Hammassairaalaan, jolloin selvitetään joudutaanko toimenpidettä siirtämään toiseen ajankohtaan. Esteen sattuessa pyydetään siitä ilmoittamaan mahdollisimman pian.

Noin 6 tuntia ennen sovittua hoitoaikaa voi syödä kevyen aterian. Tämän jälkeen ei saa syödä. Halutessaan voi 2 tuntia ennen toimenpiteen alkua juoda lasillisen vettä. Juuri ennen hoidon aloittamista on virtsarakko tyhjennettävä. Tupakointi on nukutuspäivänä parasta supistaa mahdollisimman vähiin. Alkoholia tai huumaavia aineita ei saa käyttää 24 tuntiin ennen eikä jälkeen nukutuksen. Säännöllisen lääkityksen ottamisesta (esim. Unilääkkeet) tulee neuvotella anestesiahoitajan kanssa. Mitään lääkkeitä ei pidä käyttää ilman lupaa. Hoitoon saavuttaessa on aiheellista pukeutua löysiin vaatteisiin ja niin, ettei vaatetuksen mahdollinen tahriintuminen aiheuta vahinkoja.

Nukutuksen ja koko toimenpiteen ajan potilas on makuuasennossa. Aikuisilla nopeavaikutteinen nukutusaine annetaan suonensisäisesti. Nukutus jatkuu koko toimenpiteen ajan ja aikaansaa täydellisen tajuttomuuden ja kivuttomuuden. Lapsilla (alle 6v.) nukutus voidaan vaihtoehtoisesti aloittaa maskiin hengittämällä.

Herääminen tapahtuu 2-20 minuutin kuluttua hoidon päättymisestä. Heräämisen yhteydessä ei tavallisesti esiinny pahoinvointia tai tajunnan sekavuutta. Nukutuksen seurauksena saattaa esiintyä kurkkukipua ja käheyttä, jotka häviävät noin vuorokauden kuluessa.

Hoidon loputtua potilaan on levättävä vastaanotolla 1-2 tuntia, poikkeustapauksissa kauemminkin. Kuljetus kotiin tai majapaikkaan on järjestettävä yksityisautolla tai taksilla, ei julkisilla kulkuneuvoilla. Potilas ei missään tapauksessa saa itse ohjata autoa eikä lähteä yksin kadulle, koska alentunut huomiokyky voi saattaa hänet vaaraan liikenteessä. Autolla ei saa ajaa 24 tuntiin toimenpiteen loppumisesta.

Potilaan on lupa lähteä vastaanotolta ainoastaan luotettavan saattajan seurassa ja vasta sitten kun hän pystyy kävelemään tuetta. Saattajan on pidettävä potilaasta huolta, koska hän on vielä nukutusaineiden jälkivaikutuksen alaisena. Hoidon jälkeen noin 12 tuntiin potilasta ei saa jättää yksin.

Jos jotain huolestuttavaa ilmenee, kuten hengitysvaikeuksia tai jatkuvaa pahoinvointia, ottakaa yhteys hoitaviin lääkäreihin.

HAMMASSAIRAALA HELSINKI 

KALEVANKATU 4 A 29, 5. KERROS, 00100 HELSINKI

HAMMASSAIRAALA ESPOO

OTAKAARI 12, 02150 ESPOO    

HAMMASSAIRAALA MANNERHEIMINTIE

MANNERHEIMINTIE 5 C, 5.KERROS, 00100 HELSINKI

Tietosuojaseloste

Hymysi huomion keskipisteenä