Hammasprotetiikka, hammasproteesi

Nykyaikana on paljon erilaisia hoitomuotoja niin esteettisessä kuin proteettisessa hammashoidossa. Jotta saisit tietää mitkä vaihtoehdot ovat sopivat juuri sinulle, kannattaa soittaa vastaanotollemme ja varata aika hammastarkastukseen. Hammastarkastuksessa hammaslääkärimme tekee sinulle tarvittaessa kirjallisen kustannusarvion ja hoitosuunnitelman erilaisista hoitovaihtoehdoista, joita voit halutessasi miettiä kotonasi aivan rauhassa. Hammaslääkärimme antaa toki suosituksen juuri sinulle parhaimmasta vaihtoehdosta.

Hammassairaalassa tehdään vaativia kiinteitä- ja irrotettavia hammasproteeseja sekä implanttikantoisia (luukiinnitteisiä) hammasproteeseja.

Kiinteä protetiikka

Kiinteä protetiikka käsittää kruunut, laminaatit, sillat ja implanttiprotetiikan.

Kruunu

Jos oma hammas on laajasti paikattu, se saattaa alkaa lohkeilemaan. Hyvä vaihtoehto on siis kruunuttaa hammas, jolloin se kestää hyvin ja korvaa oman hampaan toiminnan.

Käytettäessä kruunua hampaan korjaamiseen edellytyksenä on aina, että vaikka hampaan näkyvä, valkoinen osa onkin rikkoutunut, sen juuri on käyttökelpoinen ja lujasti kiinni leukaluussa. Jos hampaan oma juuri ei ole käyttökelpoinen, se voidaan mahdollisuuksien mukaan korvata implantilla eli keinojuurella tai sillalla.

Silta

Silta on kiinteä hammasproteesi, joka korvaa sellaisen hampaan, josta on juuri jo menetetty. Puuttuva hammas kiinnitetään poistokuopan molemmin puolin kruunutettuihin hampaisiin.

Implanttiproteriikka

Kun potilaalta puuttuu hampaita tai hammasproteesit vaivaavat, esim. eivät pysy paikoillaan, ne korvataan luukiinnikkeillä eli keinojuurilla. Implantteja meillä laittaa suu- ja leukakirurgian erikoishammaslääkäri Harri Vaalas. Implantin avulla hampaat voidaan kiinnittää suoraan leukaluuhun, jolloin ne toimivat ja tuntuvat omilta hampailta. Ne myös näyttävät aidoilta ja luonnollisilta. Implanttihoito on turvallista ja nykypäivää. Esimerkiksi huonosti pysyvä proteesi voidaan kiinnittää keinojuureen liitettävällä "neppari- proteesilla" ja lopputulos on miellyttävän tukeva. Lisätietoa implanttiprotetiikasta saat täältä.

Irtoproteriikka

Irtoproteriikka sisältää osa- ja kokoproteesit sekä rankaproteesit

Muovinen osa- ja kokoproteesi

Muovinen osaproteesi nojaa suun limakalvoon ja myötäilee omien hampaiden ienrajoja. Hammasproteesin pysyvyyttä voidaan parantaa kiinnittämällä se teräskoukuilla eli pinteillä omiin hampaisiin. Jotkut kokevat haitallisena sen, että suulaki peittyy yläleuan muovisessa hammasproteesia käytettäessä. Jos kaikki hampaat puuttuvat, joudutaan hampaat korvaamaan kokoproteesilla. Kokoproteesi on samanlainen kuin muovinen osaproteesi, mutta se tukeutuu suun limakalvoon ja kitalakeen laajemmin. Kokoproteesia ei tehdä metallirunkoisena.

Metallirunkoinen osaproteesi/ rankaproteesi

Metallirunkoinen osaproteesi (kutsutaan rankaproteesiksi), on valettu yksilöllisesti ja se tukeutuu napakasti omiin hampaisiin ja pysyy hyvin paikallaan. Rankaproteesin etuna on myös se, että omien hampaiden ienrajat jäävät vapaiksi, jolloin ne eivät reikiinny yhtä helposti kuin muoviosaproteesin vierestä. Yläleuan rankaproteesi ei myöskään peitä suulakea niin laajasti kuin muovinen osaproteesi.

Hammasproteesin käyttö ja hoito

Joskus hammasproteesiin tottuminen vie aikaa, varsinkin jos omia hampaita puuttuu useita ja henkilö on tottunut pureskelemaan muutamalla hampaalla. Kun suuhun laitetaan osaproteesi ja pureskelupinnat tulevat entiselleen, pitää pureskelun tekniikka opetella uudelleen. Tämä vaatii muutaman päivän kärsivällistä totuttelua uuteen hammasproteesiin.

Irrotettavat hammasproteesit tulee tarkastaa muutaman vuoden välein, miten ne istuvat suussa, onko purentakorkeus madaltanut, hankaavatko hammasproteesit ja onko hammasproteesin alla oleva limakalvo terve. Irrotettavat hammasproteesit tuleekin pohjata aika ajoin, jotta vältytään kulumisen aiheuttamilta ongelmilta.

Kevytsilta

Kevytsilta on yksinkertaisempi ja edullisempi kuin tavanomainen hammassilta . Se ei kuitenkaan kestä suurta purentarasitusta, joten se voidaan valmistaa yleensä vain etualueelle. Kevytsilta ei vaadi samanlaisia hampaiden hiontoja kuin oikea silta tai kruunut.

Kevytsiltaa voidaan joskus myös käyttää väliaikaisena siltana silloin, kun suunnitellaan laajempaa siltaa tai hammasproteesia ja suu ja hampaisto sitä vaativat ennen laajempaa kunnostusta.

HAMMASSAIRAALA HELSINKI 

KALEVANKATU 4 A 29, 5. KERROS, 00100 HELSINKI

HAMMASSAIRAALA ESPOO

OTAKAARI 12, 02150 ESPOO    

HAMMASSAIRAALA MANNERHEIMINTIE

MANNERHEIMINTIE 5 C, 5.KERROS, 00100 HELSINKI

Tietosuojaseloste

Hymysi huomion keskipisteenä