Tietoa hammashoitopelosta

Monet ihmiset kokevat hammaslääkärissä käynnin epämiellyttävänä. Sekä aikuisista että lapsista noin puolet pelkää hammashoitoa jonkin verran. Noin 5-20 prosentilla pelko vaikeuttaa tai estää kokonaan hammashoidon toteuttamisen. Puolella pelkäävistä potilaista hammaslääkäripelko on alkanut jo lapsena.

Syynä hammaslääkäripelkoihin voi olla useita, kuten esimerkiksi omakohtainen kivulias ja epämiellyttävä aikaisempi hoitokokemus tai muiden ihmisten kertomukset ja asenteet. Muita pelkoa aiheuttavia tekijöitä voivat olla hoitohuoneen äänet ja hajut, hammaslääkärituoli tai hoidossa käytettävät välineet, hoitovalo tai joku erityinen toimenpide. Hyvin usein hammaslääkäripelon taustalta löytyy myös häpeäntunne suun terveydentilan suhteen. Ajatellaan, että ei kehdata mennä "hammaslääkärin paheksuttavaksi", koska hampaat ovat niin huonossa kunnossa. Tämä kuitenkin on täysin virheellinen luulo. Hammaslääkärin tehtävänä ei ole paheksunta, vaan hänen tehtävänsä on auttaa parhaansa mukaan saamaan terve suu ja terveet hampaat ja tätä kautta parempi elämänlaatu.

Hammaslääkäripelkoa voidaan lieventää monella tavalla. Ensimmäinen askel on kertoa peloistaan hammaslääkärille. Tällöin arvioidaan, mikä on pelon aiheuttaja ja mikä on paras keino lieventää pelkoa. Usein jo asiasta keskusteleminen ja luottamussuhteen luominen hammaslääkärin ja potilaan välille vähentää pelkoa.

Tutkimusten mukaan pelkäävien vanhempien lapset pelkäävät hammaslääkärikäyntejä tavallista useammin. Monilla potilailla pelko liittyy kipuun tai kontrollin menetyksen tunteeseen. Normaalin kivunlievityksen lisäksi hammaslääkäripelkoisia potilaita voidaan hoitaa hyvä ja luottamuksellisen potilas-suhteen, esilääkityksen, sedaation tai anestesian avulla.

Hammaslääketiede kehittyy koko ajan valtavalla nopeudella ja nykyaikaiset koneet ja puudutusmenetelmät takaavat potilaalle kivuttoman ja miellyttävän hoidon. Hammaslääkäripelosta huolimatta hoitoon kannattaa hakeutua säännöllisesti. Mitä useammin suuta hoidetaan, sitä pienemmillä toimenpiteillä selvitään.

Pelkopotilaiden hoito hammassairaalassa

Yli 6000 potilasta on saanut meillä kivuttoman hammashoidon nukutuksessa 1960-luvulta asti.

Hammassairaalan henkilökunta on perehtynyt myös yleisimpiin pelonpoistomenetelmiin kuten: turvallinen ja luottamuksellinen potilassuhde, tehokas kivunpoisto, asiallinen potilasvalistus, audiorelaksaatio sekä lääkehoito.

Hammashoidon aikana potilaalle pyritään luomaan mahdollisimman mukava ja kivuton olotila. Halutessaan, potilas voi saada esimerkiksi tyynyn niskan alle. Potilas voi myös pyytää lääkäriä käyttämään pintapuudutetta ennen varsinaista puudutusta. Kun hampaita hoidetaan, potilaan kanssa voidaan sopia erilaisia merkkejä. Potilas voi nostaa esim. kipua tuntiessaan oikean käden ylös merkiksi hammaslääkärille, jolloin toimenpide lopetetaan. Hammaslääkäriltä voi myös pyytää, ettei tuolia lasketa liian makuuasentoon jos se tuntuu epämiellyttävältä.

Pelkopotilaan hoito aloitetaan perustarkastuksella, jonka jälkeen keskustellaan yhdessä hoitosuunnitelmasta, kustannusarviosta ja sovitaan uudesta hoitokerrasta.

Tervetuloa juttelemaan lääkärin kanssa juuri sinulle sopivasta hoidosta!

HAMMASSAIRAALA HELSINKI 

KALEVANKATU 4 A 29, 5. KERROS, 00100 HELSINKI

HAMMASSAIRAALA ESPOO

OTAKAARI 12, 02150 ESPOO    

HAMMASSAIRAALA MANNERHEIMINTIE

MANNERHEIMINTIE 5 C, 5.KERROS, 00100 HELSINKI

Tietosuojaseloste

Hymysi huomion keskipisteenä